4th Year-2015 MMC Division Finals-Orals

Diligently typed by Isaiah James Maling, here are the questions with answer key in the recently concluded 2015 Metrobank-MTAP-Deped Mathematics Challenge, Division Finals- Oral category for 4th year.

Easy (15sec)

1. What is the y-intercept of 2x + 3y = 5.
Answer: 5/3

2. How many degrees are there in 1 1/5 revolutions?
Answer: 432 degrees

3. What is the vertex of the parabola y = x^2 + 2x + 3?
Answer: (-1,2)

4. Find the value of  log cbrt(2) to the base of sqrt(2)
Answer: 2/3

5. Evaluate sin 29pi/4.
Answer: -sqrt(2) / 2

6. Find the value of a if 8x^3 + 1 is divisible by x-a.
Answer: a = -1/2

7. What is the domain of ln (x-x^2)?
Answer. (0,1) or 0<x<1

8. What is the value of x in the harmonic sequence 1, 2/3, x?
Answer: 1/2

9. What is the x-intercept of f(x) = log (x-1)?
Answer: 2

10. For what value of a do 2x + 2y = 1 and 3x + 3y = a have infinitely many solutions?
Answer: a = 3/2

Average (30 sec)

1. What is the area bounded by the equation x/3 + y/4 = 1.
Answer: 6 square units.

2. What is the value of a if ax + 2y = 1 and 3x – 6y = 7 are perpendicular?
Answer: a = -4

3. What is the value of a if the equation f(x) = (ax+1) / (2x – 3) have range and domain which are both identical?
Answer: a = 3

4.If sec x = -13/5 and sin x is negative, what is the value of tan x?
Answer: 12/5

5. If p and q are the roots of the quadratic equation 3x^2 – 2x + 4 = 0, what is the value of p^2 + q^2?
Answer: -20/9

Difficult.

1. How many multiples of 3 are there between 5 and 200?
Answer: 65

2. If tanx = -2, what is sin 2x?
Answer: -4/5

3. Solve for x. 4^(x-x^2) = sqrt2
Answer: x = 1/2

4. What is the perimeter bounded by x+y = 1 and x^2 + y^2 = 1?
Answer: (2sqrt2+pi) / 2 units.

5. What is the remainder when 1+3x^3+5x^5+…+11x^11 + 13x^13 is divided by x – 1?
Answer: 49

Dan

Dan

Blogger and a Math enthusiast. Has no interest in Mathematics until MMC came. Aside from doing math, he also loves to travel and watch movies.
Dan

Latest posts by Dan (see all)

You may also like...