MTAP-DepEd Saturday Program Session 2 Solution

These problems has been solved to help parents to prepare their child in the upcoming MMC elimination. We are not affiliated with MTAP or DepEd. We are just Math enthusiast. Get updates by liking us in our Facebook page or follow us in our twitter account. Just head to the upper left side of this page.

Analyze each problem and solve

Problem 1:

Tita has 26 white daises and 34 red daises for sale. How many daises have she to sell?

Solution:

26+34=60

Problem 2:

Rita picked 45 flowers. Liza picked 38 flowers. How many flowers did they pick together?

Solution:

45+38=83

Problem 3:

Ray picked 18 atis. Ajay picked 12 more atis than Ray. How many atis did Ajay picked? How many did they pick altogether?

Solution:

Ajay picked 18+12=30 Atis. Thus altogether, they picked 30+18=48 atis.

Problem 4:

In a grade 2 class, 21 are boys and 27 are girls. How many pupils are there in grade 2?

Solution:

There are 21+27=48 pupils in grade 2.

Problem 5:

Lizle bought 25 roses and 21 daises. How many flowers did Lizle buy?

Solution:

Lizle has 25+21=46 flowers

Problem 6:

Miss Go has 35 green balls and 37 yellow balls in a box. How many balls in all does Miss Go have in a the box?

Solution:

35+37=72 balls

Problem 7:

One Grade 2 class collected 232 kilos of newspaper and another class collected 183 kilos. How many kilos of newspaper did the two classes collect altogether?

Solution:

232+183=415 kilos

Problem 8:

Bob gave 12 stamps to Rick. He then had only 39 stamps. How many stamps had he at first?

Solution:

Bob had 12+39-=51 stamps a first.

Problem 9:

Pete wants to walk to a friend‘s house 315 m from his house and then go to a mall 220 m from his friend’s house. How many meters will that be if goes along the same way home, how many meters will he have walked on reaching home?

Solution:

535 meters

 

Challenge Problem:

Problem 1:

What number are missing in 7,11,15,19,_,_

Solution:

The next problem is 4 more than the preceding number. Thus the missing numbers are 23 and 27.

Problem 2:
Twenty more than the sum of 345 and 70 is what number?

Solution:

345+70+20=435

Problem 3:
The sum is 49. One number is 5 more than the other. What are the two numbers?

Solution:

The answer is 49-5=44. Divide it by 2 we have 22. Add 5 to 22 we have 27. Thus, the two numbers are 22 and 27.

Problem 4:

One number is 24. The second is 9 more than the first. What is their sum?

Solution:

The second number is 24+9=33. The sum is 33+24=57.

Problem 5:

Linda has ₱45.00. Joan has twice as much. How many money has Joan. How much money do they have together?

Solution:

Since Joan has twice the money of Linda, she have 2×45=₱90.00. Altogether they have ₱45.00+₱90.00=₱135.00

Problem 6:
Their sum is 37. One number is even and the other is odd. What numbers can they be?

Solution:

You can start listing down from (1,36). If one number is Odd, automatically the other will become even. You may then continue to (2,35) until you will reach the pair (17,18). After that you have (18,17) but that  is just the same as (17,18). Just list down 17 pairs of numbers.

Problem 7:

My tens digit is 3 more than my ones digit and my hundreds digit is 1 less than my tens. What numbers can I be?

Solution:

We can start from the biggest possible number that satisfies the given condition. The number we are looking for belongs to the family of N-1 N N-3. The maximum number is attained if N=9. 896, If N=8, 785, if N=7, 674, if N=6, 563, if N=5, 452, if N=4, 341. If N=3, 230. We can’t let N=2 because it will give us a negative number.

Problem 8:

I am an odd number. I am 9 more than 24. What number am I?

Solution:

The number is 9+24=33

Problem 9:
I am an even number. I am greater than 21 but less than 29. What number can I be?

Solution:

Even numbers (N), 21<N<29. Those numbers are 22, 24, 26, and 28.
Problem 10:

Their sum is 46.

  1. What 2-digit number can they be if both are odd?
  2. What numbers can they be if both numbers are even?

Solution:

  1. A lot of numbers like (23,23), (21,25), (19,27)…
  2. Still a lot of numbers like (22,24),(20,26),(2,44)…

Challenge Part 2:

Problem 1:

My tens digit is 2 more than my ones digit. My hundred’s digit is one more than my tens digit. What numbers can I be?

Solution:

Let ABC are the numbers

Ten’s digit is 2 more than one’s digit: B=C+2 or C=B-2

Hundred’s digit is one more than my tens digit: A=B+1

Writing all digits in terms of B we have, B+1 B B-2

We can write down all possible numbers by letting B=8 to B=2.

The set of numbers are {986,875,764,653,542,431,320}

Problem 2:

Twenty-six children were in a room. Then, 7 of them went out and 10 came in. Next, 13 of them went out and 16 came in. How many children were then in a room?

Solution:

26-7+10-13+16=32

Problem 3:

Liza and Rosa together baked 75 cookies. Rosa baked 15 cookies more than Liza. How many cookies did each girl bake?

Solution:

75-15=60. Divide 60 by 2 we have 30. Add 15 to 30 you got 45. Rosa baked 45 cookies and Liza baked 30 cookies.

Problem 4:

Lita went to a store. She spent half of her money. She next went to a second store and spent half of the money she had left. Then, she had ₱27.50 left. How much money had she a first?

Solution:

Half of half of her money is ¼ of her money at first. Thus her money must be ₱27.50×4=₱110.00

Problem 5:

Pete set up an unbalanced 2-pan scale. The right pan went up with 12 cubes. The left pan went down with a bag of cubes and 5 cubes outside the bag. Tom took one cube at a time from the bag with cubes and put each into the right pan. The two pans balanced when Tom had placed 15 cubes into the right pan. How many cubes were in the bag at first?

Solution:

Let N be the numbers of cubes inside the bag in the left pan and assume that the cubes are in uniform size and density.

N+5=12+15

N=27-5

N=22

 

Dan

Dan

Blogger and a Math enthusiast. Has no interest in Mathematics until MMC came. Aside from doing math, he also loves to travel and watch movies.
Dan

Latest posts by Dan (see all)

You may also like...

1 Response

  1. August says:

    Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *